Het kleuterplein

‘Van proberen ga je leren’. Met dat uitgangspunt laten de juffen van de onderbouwgroepen 1 en 2 de kinderen zoveel mogelijk zelf doen. Kinderen zijn er trots op dat ze zelf iets geleerd hebben en dat ze zichzelf – zonder hulp – kunnen redden met bepaalde dingen. Zoals: zelf hun jassen en schoenen aandoen.

Het eigen kleuterplein in CBS De Sprankel heeft een mooie driedimensionale kastenwand. Achter de witte deuren: een schat aan leer- en lesmateriaal. In diezelfde kast: prachtige lees-, werk- en overleghoekjes waar leerlingen van de kleutergroepen van De Sprankel maar wat graag gebruik van maken. Net als de kinderen uit de peuterspeelzaal trouwens, die ook op de onderbouwafdeling van onze school is gevestigd!

We willen voor alle kinderen de plek zijn waar ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Ee´n van de manieren om dat te doen, is door een rijke leeromgeving te creëren. Wat je daarbinnen aanbiedt, stem je af op de behoefte van kinderen, op hun interesses en mogelijkheden.

De aandacht voor onderzoeken, ontdekken, ervaren en beleven geeft jonge kinderen de ruimte om al spelend de wereld om zich heen verkennen. Naast het overdragen van kennis streven wij naar een brede ontwikkeling van uw kind. Ook de emotionele ontwikkeling, de ontwikkeling van creativiteit en de ontwikkeling van sociale, culturele en lichamelijke vaardigheden vinden wij belangrijk. Kinderen moeten kunnen uitgroeien tot complete mensen. Wij helpen ze daarbij. Als kinderen goed in hun vel zitten komen ze beter tot leren.

Op de achtergrond volgen de leerkrachten van de onderbouw ondertussen heel gedegen de ontwikkeling van hun leerlingen. Met een professioneel ontwikkelings-volgmodel houden ze de vorderingen van elke kleuter in spelen, werken en gedrag nauwkeurig bij.

Zo is de onderbouw leuk en ondertussen ook een hele goede start van het basisonderwijs!

De Grote Rekendag 3 april 2019